Polecane
 

Portal komputerowy » Inne » Smartfony i tablety » Test HTC Desire Eye. Smartfon dla amatorów dobrych zdjęć

Test HTC Desire Eye. Smartfon dla amatorów dobrych zdjęć

 

 
Opinia
 

Kategoria:
 
Producent:
 
Cena: , ,
 
Rating
 
 
 
 
 
4.5/5


User Rating
2 total ratings

 

Zalety



+ Ciekawy design urządzenia
+ Wodoszczelność pomimo niezakrytego portu USB
+ Głośniki stereofoniczne BoomSound
+ Bardzo dobrej jakości ekran
+ Specyfikacja wciąż z wysokiej półki
+ Działanie i wygląd systemu, który dopasowany jest kolorystycznie do obudowy
+ Dopracowana klawiatura ekranowa
+ Dedykowany spust migawki aparatu
+ Wygodna i estetyczna aplikacja aparatu
+ Niezwykły przedni aparat z szerokim kątem widzenia, autofocusem i flashem
+ Dobry czas działania na baterii, mimo jej dość skromnej pojemności

Wady



- Niewymienna bateria w smartfonie
- Dość słaby stosunek wymiarów ekranu w odniesieniu do ramek smartfona
- Główny aparat nie jest aż tak dobry jak przedni, pomimo ciut lepszych parametrów technicznych


Kilka słów o teście

HTC Desire Eye zachwyca bardzo dobrej klasy przednim aparatem, zdolnym robić zdjęcia i nagrywać filmy takiej jakości, o jakiej większość tego typu konstrukcji w innych smartfonach może spokojnie pomarzyć. Do tego urządzenie to posiada szereg innych zalet, które podsumowane, dają nam obraz naprawdę bardzo ciekawego smartfona. Zapraszamy na test.

0
Opublikowano 5 listopada 2015 Spis treści:

 
Recenzja
 
 

HTC Desire Eye – wydajność smartfona oraz moduły łączności

W HTC Desire Eye zastosowano, wciąż cieszący się dużą popularnością (przykład niedawno prezentowanego modelu OnePlus X) czterordzeniowy procesor Qualcomm Snapdragon 801, oparty o autorskie rdzenie Krait 400 i taktowany zegarem 2,27 GHz. Procesor sparowano z układem graficznym Adreno 330, taktowanym zegarem 578 MHz. Całość uzupełnia 2 GB pamięci operacyjnej RAM. która starczy nam do codziennego użytkowania bez problemu.

Screenshot_2015-10-06-19-26-32 Screenshot_2015-10-06-19-26-43

Smartfon udostępnia wszystko to, co dostępne na rynku: HSPA+ DC z szybkością pobierania do 42 megabitów na sekundę, LTE kategorii czwartej z pobieraniem do 150 megabitów na sekundę i transferem wychodzącym do 50 megabitów, Wi-Fi a/b/g/n/ac dostępne w dwóch zakresach, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.0, NFC, czy wsparcie dla ANT+, DLNA. Przegladanie internetu odbywa się bardzo dobrze i przyjemnie – nawet na domyślnej przeglądarce internetowej.

Screenshot_2015-10-14-19-35-39 Screenshot_2015-10-14-19-35-46

Zainstalowana masowa pamięć wbudowana należy do szybkich, co pokazał test w Androbenchu.

Screenshot_2015-10-06-19-07-37 Screenshot_2015-10-06-19-08-06

Smartfon wyposażono w 16 GB pamięci flash, niemniej dla Ciebie użytkowniku, pozostaje wolne jedynie około 13 GB miejsca. Jak na urządzenie za ponad 2000 złotych to nie za dobrze. Jedyna rada dla Ciebie, byś mógł mieć więcej miejsca – zaopatrz się w dodatkową kartę pamięci microSD (do 128 GB).

Screenshot_2015-10-31-13-52-50

Screenshot_2015-10-06-23-00-52

Jeśli chodzi o „syntetyczną” wydajność smartfona to tu jest więcej niż dobrze. Snapdragon 801, to nadal bardzo wydajny SoC, i co najważniejsze – nie ma on tendencji do nagrzewania się – jego wydajność stoi więc na stałym, wysokim poziomie. W przypadku testu na chłodnym urządzeniu program wybija nam ponad 43.000 punktów. Natomiast gdy urządzenie się zawczasu nagrzeje, to różnicy praktyce też nie ma.

Układ graficzny Adreno 330 mimo sędziwego wieku na karku nadal pozwoli bez drastycznych problemów komfortowo pograć w wysokich detalach graficznych w każdy grę dostępną na rynku. Podsumowując. Całość chodzi bardzo płynnie, system „nie tnie” oraz nie szarpie podczas animacji – nie zaobserwowaliśmy też gubienia klatek między przejściami menu.

Screenshot_2015-11-02-11-26-25 Screenshot_2015-11-02-11-47-41 Screenshot_2015-11-02-11-47-33 Screenshot_2015-11-02-11-47-55 Screenshot_2015-11-02-11-28-55

Screenshot_2015-10-06-19-41-15 Screenshot_2015-10-06-19-14-36 Screenshot_2015-10-06-19-26-20 Screenshot_2015-10-06-19-18-18 Screenshot_2015-10-06-20-32-58 Screenshot_2015-10-06-20-33-04 Screenshot_2015-10-06-20-38-42

Pogrubioną czcionką zaznaczono nieobsługiwane formaty video:

  1.  mkv, 480p, xvid, 1mbps, he aac, napisy
  2. mp4, 720p, h264, 3mbps, aac (JAPAN ANIME)
  3. mp4, 720p, h264, 6mbps, ac3 (EARTH)
    – odtwarzacz domyślny: nie odtworzył (brak kodeków), KMPlayer: obraz ok, brak dźwięku
  4. vc1 ac3, 1080p, h264, 18mbps (DVD SAMPLES VIDEO)
    – odtwarzacz domyślny: nie odtworzył (brak kodeków), KMPlayer: obraz ok, brak dźwięku
  5. mkv, 1080p, h264, 40mbps (PRZYRODA)
  6. mov, 1080p, h264, 50mbps (ROCK OPERA)
    – odtwarzacz domyślny: obraz tnie, dźwięk ok, KMPlayer: obraz i dźwięk ok
  7. mpeg4, 4K (3840×2160), h264, 31/49 mbps max (GO BEYOND)
  8. mpeg4, 4K (3840×2160), h264, 29/74.1mbps max (TIMESCAPES)
Spis treści: Test HTC Desire Eye. Smartfon dla amatorów dobrych zdjęć

Robert Żabiński
 
Redaktor i tester sprzętu komputerowego oraz mobilnego. Wcześniej sporo widziany w ekipach: PCCentre.pl, PCFoster.pl, a przede wszystkim w PCArena.pl.


0 komentarzy



Dodaj komentarz jako pierwszy!


Dodaj komentarz


(required)