Polecane
 

Portal komputerowy » Smartfony i tablety » Inne » Nowa Galaktyka – test Samsung Galaxy S4 GT-i9505

Nowa Galaktyka – test Samsung Galaxy S4 GT-i9505

 

 
Opinia
 

Kategoria:
 
Producent:
 
Cena:
 
Rating
 
 
 
 
 
5/5


User Rating
136 total ratings

 

Zalety


-Niezły wygląd,
-dobre zdjęcia + oprogramowanie,
-wydajny SoC (System On a Chip),
-świetny ekran,
-niezły czas działania,
-funkcjonalna nakładka,
-Gorilla Glass 3,
-przyszłościowe standardy (A-GPS, Glonass, LTE itp.)
-wymienialne bateria,
-slot kart microSD,

Wady


-przeciętna jakość wykonania,
-brak radia FM,


Kilka słów o teście

I stało się! Testujemy kolejnego smartfona z generacji FullHD. W nasze ręce trafił Samsung Galaxy S4, model GT-i9505, czyli flagowiec koreańskiego producenta. Czy uda mu się przebić przez konkurencję? Czy Samsung odrobił zadanie domowe? Czy jest odpowiednio wyceniony? Czy znów będzie najwydajniejszym smartfonem? Zapraszam do czytania. Wykonanie i specyfikacja Najnowszy przedstawiciel serii Galaxy S został […]

0
Opublikowano 23 września 2013 Spis treści:

 
Recenzja
 
 

I stało się! Testujemy kolejnego smartfona z generacji FullHD. W nasze ręce trafił Samsung Galaxy S4, model GT-i9505, czyli flagowiec koreańskiego producenta. Czy uda mu się przebić przez konkurencję? Czy Samsung odrobił zadanie domowe? Czy jest odpowiednio wyceniony? Czy znów będzie najwydajniejszym smartfonem? Zapraszam do czytania.

Wykonanie i specyfikacja

Najnowszy przedstawiciel serii Galaxy S został wykonany z poliwęglanu. Otrzymana przez nas wersja posiada przyjemny dla oka wzór z tyłu obudowy, który zmienia się wraz z kątem widzenia. Spasowanie elementów stoi na wysokim poziomie. Nie skrzypi, trzeszczy, a przypomnijmy, że Galaxy S4 posiada demontowalną klapkę z tyłu. Można troszkę marudzić nad wykorzystanymi do produkcji obudowy materiałami, ale wbrew pozorom ma to też swoje plusy. Na przykład po upadku lub porysowaniu tylnej klapki niskim kosztem (ok. 60zł na portalach aukcyjnych) możemy wymienić ją na nową. Dobrze koniec mojego gadania, czas przejść do dalszej recenzji :).

W Samsung Galaxy S4 wykorzystano trzecią już wersję szkła Gorilla Glass. Na razie Galaxy jest jedyną dostępną na polskim rynku „słuchawką” z tą odmianą nierysującego się szkiełka. To nie koniec ciekawostek. Ramki wokół ekranu są bardzo małe, bez wątpienia najmniejsze, jakie do tej pory spotkałem. Dzięki temu Galaxy S4 ma wymiary bardzo podobne do Galaxy S3, ba nawet jest cieńszy (!).

U góry smartfona znalazły się trzy czujniki, głośnik oraz przednia kamerka 2MPx.

Galaxy S4 przód-góra

Na dole jest tylko jeden fizyczny przycisk – klawisz domowy. Wstecz oraz menu kontekstowe dostały swoje pojemnościowe odpowiedniki.

Galaxy S4 klawisze

Z tyłu, u góry znajduje się kolejny obiektyw wraz z doświetlającą lampą LED znalazły się w górnej części smartfona.

Galaxy S4 tył-góra

W dolnej części smartfona jest swego rodzaju kratka zabezpieczająca przed uszkodzeniem głośniczka.

Galaxy S4 głośnik

Galaxy s4 tyłl

Po prawej stronie znajduje się włącznik/klawisz blokady, a lewa otrzymała przycisk regulacji głośności.

Galaxy S4 bok prawyGalaxy S4 lewy bok

W dolnej części ramki znalazła się wnęka na mikrofon oraz port MHL 2.0 umożliwiający wyświetlanie obrazu na zewnętrznym monitorze, a także ładowanie.

Galaxy S4 gniazdo

U góry widzimy kolejną wnękę z mikrofonem (ten służy do łapania dźwięku podczas nagrywania filmów), gniazdo jack i port podczerwieni.

Galaxy S4 bok przód

Po łatwym demontażu tylnej klapki możemy włożyć kartę micro-SIM, micro-SD lub po prostu wymienić baterię.

Galaxy S4 tył bez klapki

Specyfikacja Samsung Galaxy S4 (wersji GT-i9505):

  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 600 z czterema rdzeniami Krait 300, taktowany zegarem 1,9GHz
  • Procesor graficzny: Adreno 320
  • RAM: 2GB
  • Wyświetlacz: pięciocalowy z rozdzielczością 1920×1080 wykonany w technologii Super AMOLED, 441PPI
  • Bateria: Ogniwa Li-poly o pojemności 2600mAh
  • Aparat 13MPx z nagrywaniem w FullHD@30FPS
  • 16/32/64GB pamięci + slot kary microSD
  • Obsługa Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, DLNA, (A-)GPS, Glonass, Bluetooth v4.0, LTE, NFC, port podczerwieni

Ekran

Galaxy S4 posiada pięciocalowy wyświetlacz wykonany w technologii Super AMOLED o rozdzielczości full HD: 1920×1080. Matryca posiada subpixele PenTile, ale o tym napiszemy później. Ekran ma szerokie kąty widzenia. Czerń  jest po prostu czarna, w końcu mamy tu wyświetlacz Super AMOLED. Nie ma jednak rzeczy idealnych i biel jest gorsza od tej, którą zapewnią ekrany IPS.

Do tej pory Samsung kalibrował swoje wyświetlacze tak, aby kolory były ostre i jaskrawe, znalazło to wielu fanów, choć znacznej części społeczeństwa to się nie spodobało. Dlatego teraz mamy możliwość wyboru pomiędzy czterema trybami („Standardowy„, „Film„, „Dynamiczny” i „Profesjonalne zdjęcie„).

Zacznijmy od dynamicznego. Tutaj kolory są bardzo jaskrawe, wielu osobom może się to podobać, ale równie wielu przeszkadzać.

Galaxy S4 tryb 1

Tryb standardowy również zapewnia ostre kolory, ale w nieco mniejszym stopniu niż dynamiczny.

Galaxy S4 tryb 2Profesjonalne zdjęcie ustawia barwy zbliżone do naturalnych.

Galaxy S4 tryb 3

Fani ekranów IPS również znajdą coś dla siebie. Jest tu bowiem jeszcze tryb „Film„, który z całej czwórki zapewnia najnaturalniejsze kolory:

Galaxy S4 tryb 4

Subiektywnie, kąty widzenia ekranu modelu GT-i9505 są nieznacznie lepsze od HTC One.

Wadą ekranów opartych o organiczne diody elektroluminescencyjne (OLED, AMOLED, Super AMOLED) jest słaba widoczność „na słońcu”. Jak to mówią nie oceniajmy dnia przed zachodem słońca. Galaxy S4 posiada najnowszą wersję szkła Gorilla Glass, która posiada warstwy przeciwodblaskowe i jest cieńsza od poprzedniczki. Skutkuje to znacznie lepszą widocznością w jasnym otoczeniu. Tyle teorii, a co na to praktyka? Jest nieźle, choć przyznam, że przy wyjściu na zewnątrz w słoneczny dzień trzeba troszkę podbić jasność wyświetlacza.

Obiecałem, że na końcu powiem o PenTile. W ekranach RGB trzy kolory subpixeli (czerwony, zielony i niebieski) mają taką samą wielkość i są ułożone równorzędnie.

 

Subpixele RGB

W wyświetlaczu PenTile czerwone i niebieskie subpixele są mniej więcej tych samych rozmiarów (nieco większy jest ten drugi), a zielony znacznie mniejszy od pozostałych. Jeżeli ktoś by nie zrozumiał, to poniższe zdjęcie wszystko wyjaśni.

Subpixele Pentile

 A teraz ikonka poczty w powiększeniu. Po lewej HTC One X (ekran Super LCD2 – IPS), a z prawej HTC One S (AMOLED z PenTile).

 

One-S-One-X-Screens-theverge

Na szczęście Samsung Galaxy S4 posiada 441PPI przez to nasze oko nie jest w stanie zobaczyć wad PenTile.

Jak ocenić wyświetlacz? Na prawdę długo się nad tym zastanawiałem, ale w ostateczności wyświetlacz dostaje piątkę za świetne kąty widzenia ekranu, możliwość wyboru odwzorowania kolorów, czarną(!) czerń, minusem jest nienajlepsza biel, lecz mimo wszystko Samsungowi należą się brawa za rozwinięcie technologii Super AMOLED do tego stopnia.

Nakładka i multimedia

Po otwarciu Galaxy S4 standardowo ma Androida 4.2, ale producent planuje aktualizację do 4.3. Jak każdy smartfon Samsunga „eska” ma nakładkę TouchWiz. Wróćmy do początku.

Menu główne jak w większości smartfonów przewijane jest poziomo.

Galaxy S4 menu główne

Jeżeli pierwszy raz będziemy chcieli skorzystać z telefonu, to po uruchomieniu zobaczymy, że Samsung dodał możliwość wstawienia widżetów na ekrany blokady. Tak, ekrany, Galaxy S4 dodaje możliwość posiadania kilka ekranów blokady.

Screenshot_2013-09-15-10-21-05Galaxy S4 ekran blokady 2Galaxy S4 ekran blokady 1

 

Rozsuwając szufladkę możemy zmienić jasność ekranu, włączyć tryb „cichy”, WiFi, GPS, automatyczny obrót ekranu oraz Bluetooth. Dotykając „więcej” znajdziemy inne opcje. Jeżeli jednak czegoś nam brakuje w ustawieniach bez problemu możemy to dodać.

Galaxy S4 szufladkaScreenshot_2013-09-12-22-02-20

Wbudowany odtwarzacz świetnie radzi sobie z formatami takimi jak MP4, MP3, AVI, WMA, WMW . Dodatkowo przy odtwarzaniu możemy włączyć ciekawą funkcję, która zablokuje możliwość przypadkowego przesuwania lub wyłączenia filmu (ekran i przyciski funkcyjne nie będą reagować – poza klawiszem odpowiedzialnym za regulację dźwięku).

Screenshot_2013-09-21-08-08-25

Jak każdy smartfon z serii Galaxy recenzowany sprzęt otrzymał aplikację o nazwie „Sasmung Hub”, jest to po prostu „Google Play by Samsung”, w którym znajdziemy aplikacje dopasowane (kompatybilne) z naszym smartfonem.

Galaxy S4 Samsung HUB

Wchodząc głębiej w menu główne znajdziemy „S Notatkę”, dzięki tej aplikacji możemy zapisać (lub narysować) notatkę. Program jest o tyle ciekawy, że kartkę z informacjami możemy „powiesić” sobie na którymś z wirtualnych pulpitów.

Galaxy S4 S Notatka

Samsung „wpakował” do swojego najnowszego flagowca tłumacza języków, który zwie się „S Tłumacz”. Program nie tylko ma możliwość czytania ze zdjęcia, ale jest w stanie przełożyć na inny język usłyszane zdanie.

 

Galaxy S4 S Tłumaczoto lista obsługiwanych języków, niestety na chwilę obecną nie znajdziemy na niej języka polskiego.

Galaxy S4 lista S TłumaczDodatki na tym się nie kończą. Ciekawy jest „S Health”, który jest w stanie liczyć nasze kroki i powie nam ile „kalorii” musimy spalić aby utrzymać aktualną wagę. Aplikacja podaje jeszcze ile % wysiłku pokonaliśmy oraz aktualną temperaturę ciała.

Galaxy S4 S Health

 

Godny uwagi jeszcze czytnik optyczny, za jego pomocą telefon jest w stanie skopiować tekst ze zdjęcia. Oczywiście program czyta także kody QR.

Smartfon otrzymał port podczerwieni. Dzięki temu możemy sterować telewizorem.

Galaxy S4 Pilot

I w tym modelu nie zabrakło aplikacji Samsung WatchON, która proponuje co obejrzeć w danej chwili w telewizji.

TV Galaxy S4

Na kolejnym ekranie menu głównego znajdziemy „Story Album”, który tworzy wirtualny album wybranych przez nas zdjęć.

Galaxy S4 Story Album

Flipboard jest w stanie wyświetlić newsy z interesujących nas dziedzin, szkoda, że tylko po angielsku.

Flipboard Galaxy S4

Najlepsze postanowiłem zostawić na koniec. Funkcją, która najbardziej spodobała mi się w Samsungu Galaxy S4 jest bez wątpienia AirGesture.

Galaxy S4 Air GesturePo włączeniu w menu możemy przewijać np. e-maile machnięciem dłoni nad logiem Samsunga, oczywiście na poczcie funkcje się nie kończą. W przeglądarce ruszając ręką w lewo lub prawo możemy przełączać się pomiędzy kartami. Galaxy S4 jest też w stanie wykrywać położenie naszych oczu i przez to przewijać stronę.

Galaxy S4 oczy

 

Wydajność

Samsung wydał dwie wersje „es czwórki”, o nazwach kodowych GT-i9500 oraz GT-i9505. Czym one się różnią? W zasadzie niczym oprócz SoC (z ang. System On a Chip). GT-i9500 posiada Exynos-a 5 Octa z GPU PowerVR SGX544MP3. Jak sama nazwa wskazuje CPU ma  osiem rdzeni. Nie jest jednak tak różowo jakby się wydawało, ponieważ jest to „sklejka” dwóch czterordzeniowych procesorów. Podczas intensywnego obciążenia włączają się cztery wydajne rdzenie Coretex A15 1,6GHz, a w spoczynku cztery oszczędne Coretex A7 1,2GHz.  GT-i9500 nie posiada modułu LTE.

Dostępny w Polsce GT-i9505 ma czterordzeniowy procesor Qualcomm Snapdragon 600 (obsługujący LTE) taktowany zegarem 1,9GHz z GPU Adreno 320. Konkurent – HTC One ma te same podzespoły, ale z nieco mniejszymi taktowaniami. Jak zatem się spisze w grach i benchmarkach? Teoretycznie S4 powinien radzić sobie lepiej.

 

antutu renderowanie 3d

antutu renderowanie 2d

 

antutu calkowite

antutu zmiennoprzecinkoweGFX Benchmark Galaxy S4 2GFX Benchmark Galaxy S41 GFX Benchmark Galaxy S4 3 GFX Benchmark Galaxy S4 4

Galaxy S4 3dMArkW każdym teście Galaxy S4 przebił HTC One, pamiętajmy, że to tylko benchmarki , dlatego lepiej sprawdzić wszystko w praktyce.

GTA Vice City androidNa początek uruchomiłem moją ulubioną rozrywkę na Androida – GTA Vice City, która wykorzystuje głównie wydajność procesora. Z entuzjazmem ustawiłem najwyższe opcje graficzne, i dało się zauważyć wyższą płynność niż w testowanym niedawno HTC One, spadki kl/s były rzadze, ale za to częściej pojawiały się znacznie dokuczliwsze „zamrożenia” obrazu (tzw. „freeze-y”). Najprawdopodobniej jest to spowodowane wersją oprogramowania.

RealRacing3-9Sytuacja zaczęła wyglądać o niebo lepiej w grze Real Racing 3 i Max Payne , tutaj spadków FPS prawie w ogóle nie było.

Zdjęcia

Galaxy S4 posiada moduł foto-wideo o rozdzielczości 13MPx i nagrywaniem FullHD@30FPS wyprodukowany najprawdopodobniej przez… Sony.

(wyżej jest Galaxy S4, niżej HTC One)

Galaxy S4 arbuz

HTC One arbuz

20130918_204702

HTC One świeczka

Drzewo Galaxu S4

Drzewo HTC One13MPx świetnie radzi sobie w dobrych warunkach oświetleniowych.

Galaxy S4 Słuchawki

 

HTC One słuchawki

Galaxy S4 świeczka noc

IMAG0298

Jeżeli jednak przyjdzie nam zrobić zdjęcie w nocy całość już nie wygląda tak różowo. Upchnięcie 13MPx w tak mały obiektyw powoduje, że każdy pixel otrzymuje bardzo mało światła. Smartfon stara się jakoś wypełnić braki światła dodając swoje kolory, jednak często są one nietrafione, czyli powstają tak zwane szumy.

Czas pracy na baterii*

  • Rozmowa (w sieci 3G)- 16 godzin i 20 minut
  • Gra w Grand Theft Auto Vice City – 6 godzin
  • Słuchanie zapętlonej muzyki – 61 godzin (w przybliżeniu)**
  • Oglądanie filmu MP4 – 7 godzin 50 minut
  • Przeglądanie Internetu (WiFi) – 7 godzin 20 minut

* jasność ekranu była ustawiona na połowę wartości maksymalnej, a głośność dźwięku na maksimum.

** obliczyłem ile godzin potrzeba, aby uciekło 5% baterii, następnie pomnożyłem uzyskany wynik przez 20.

Podsumowanie

Jak każdy model z serii Galaxy S S4 jest smartfonem wręcz nafaszerowanym różnymi bajerami. Względem S3 Samsung wprowadził dobre zmiany, między innymi mniejsze ramki wokół ekranu oraz zmniejszona waga (133 vs 130 gramów). Oprogramowanie jest bardzo rozbudowane, pierwszy dzień z S4 raczej nie będzie wymagał zaglądania do sklepu Play. Wbudowany odtwarzacz poradzi sobie bez problemu z naszymi multimediami, a LTE i inne najnowsze wynalazki komunikacyjne uprzyjemnią korzystanie z smartfona. Można troszkę narzekać na jakość wykonania, ale według mnie można na to przymknąć oko. Wydajność również stoi na wysokim poziomie. Sumarycznie Samsung Galaxy otrzymuje ocenę 5 oraz wyróżnienie w kategorii „Wydajność„.

wydajność

Q: Szybka decyzja, HTC One czy Samsung Galaxy S4?

A: HTC One i Samsung Galaxy S4 mają ze sobą wspólną tylko cenę i rozdzielczość ekranu. Każdy kto miał wcześniej w rękach jakikolwiek telefon Samsunga, obojętnie czy był to Galaxy S, Galaxy Ace, Galaxy Ace 2, Galaxy Note 2 zauważy identyczne rozmieszczenie klawiszy (po prawej stronie regulacja głośności, a po lewej włącznik). Samsung skupił się na prostocie, standardowo mamy możliwość rozszerzenia pamięci (slot kart microSD) czy wymiany baterii. Oprogramowanie jest tak rozbudowane, żeby użytkownik nie musiał sam czegoś szukać. HTC z kolei za priorytet wzięło sobie jakość wykonania (która deklasuje Galaxy S4) i prostotę obsługi smartfona.

Q: A jak pod względem dźwięku wypada Galaxy S4 na tle HTC One?

A: Powoli chyba wkraczamy w czasy, gdzie producenci zaczęli się interesować jakością dźwięku w smartfonach. Pierwsze było Apple, kupując iPhone-a otrzymywaliśmy niezłe słuchawki, a wbudowany w telefon głośnik „grał” naprawdę dobrze. Galaxy S4 posiada jeden nieco lepszej niż przeciętnej jakości głośnik. HTC One ma dwa firmy Beats Audio, a tym samym oferuje stereo, ich jakość jest wyraźnie lepsza niż w S4.  Jeszcze nie tak dawno słuchawki dołączone do zestawu nadawały się tylko na śmietnik i pierwsze, lepsze z marketu za 10zł grały lepiej. Czasy się jednak zmieniają i Samsung do Galaxy S4 dodaje na prawdę niezłe słuchawki. HTC One ma jednak nieco lepsze, z większą ilością basu i nieco większą wirtualną sceną. Dodatkowo HTC szczyci się, że ich słuchawki zaprojektował znany raper Dr. Dre.

Q: A co z jakością dźwięku na wyjściu?

A: Jest na prawdę niezła, porównywalna z iPodem Touch, niewielką różnicę słychać dopiero przy głośności zbliżonej do maksymalnej, iPod ma nieco więcej basów, ale wiele osób będzie miało problem z ocenieniem co jest lepsze.  Dźwięk na „jack-u” jest taki sam, jaki zapewnia HTC One, ponieważ oba smartfony mają ten sam chipset.

 

 Sprzęt do testów dostarczył:

Samsung-LogoDziękujemy!

Spis treści: Nowa Galaktyka – test Samsung Galaxy S4 GT-i9505

Trevor
 
Odwieczny fan elektroniki, motoryzacji i piłki nożnej. Szczególnie zainteresowany smartfonami, tabletami, telewizorami i komponentami PC.


0 komentarzy



Dodaj komentarz jako pierwszy!


Dodaj komentarz


(required)