0
Opublikowano 18 marca 2012 w Portal komputerowy » Systemy Operacyjne » Windows 7 » Administracja » Wyłączenie kontroli konta użytkownika UAC
 
 

Wyłączenie kontroli konta użytkownika UAC



Windows Vista został wzbogacony dodatkową funkcją „Kontroli konta użytkownika” (User Account Control, UAC). Jest to dodatkowe okno, które ukazuje się w chwili uruchomienia aplikacji. W ten sposób ma być zapewnione większe bezpieczeństwo na naszym komputerze. System ostrzega nas w ten sposób przed możliwością utraty stabilności systemu, (np.: podczas uruchomienia złośliwego oprogramowania).

Użytkownicy domowi, przyzwyczajeni do starszych wersji systemu Windows często irytują się podczas wyświetlania ostrzeżenia. Funkcję Kontroli konta użytkownika UAC możemy wyłączyć w bardzo łatwy sposób.

  1.   Uruchamiamy Panel Sterowania
  2.   Klikamy na ikonę „Kontrola użytkowników i bezpieczeństwo rodzinne”
  3. UAC, konta użytkowników, blokada UAC

    Konta użytkowników i bezpieczeństwo systemu Windows

  4.   Uruchamiamy „Konta użytkownika”
    UAC, konta użytkowników
  5.   Klikamy na „Włącz lub wyłącz funkcje „Kontrola konta użytkownika”

    Wyłączenie kontroli konta użytkownika, kontrola konta użytkownika, UAC

    Wyłączenie kontroli konta użytkownika

  6. Odznaczamy funkcję „Użyj funkcji Kontrola konta użytkownika, aby pomóc w ochronie komputera”

    kontrola użytkownika UAC, funkcja kontroli użytkownika

    Wyłączenie funkcji kontroli konta użytkownika

  7. Teraz należy ponownie uruchomić komputer.
Spis treści: Wyłączenie kontroli konta użytkownika UAC

Słowa kluczowe: uac użytkownika ntlite

[Głosów:7    Średnia:4.4/5]

makensis
 
Od 2006 roku Redaktor Naczelny oraz Administrator Tweaks.pl Autor dwóch książek o systemach operacyjnych, szeregu publikacji i porad odnośnie użytkowania komputera. Absolwent Wydziału Elektroniki. Z zamiłowania informatyk, pozycjoner i podróżnik.